5 Dingen die ik niet meer in de supermarkt koop

5 Dingen die ik niet meer in de supermarkt koop


Deze 5 dingen koop ik nooit meer kant en klaar

Als je eenmaal de tijd neemt om dingen zelf te maken ontdek je vanzelf wat goed werkt en niet. Zo heb ik al heel wat dingen uitgeprobeerd om zelf te maken en te kijken of het natuurlijker en goedkoper kan. Het ene werkt beter dan het ander maar als je gewoon doorzet blijkt in het dagelijks leven vanzelf wat een blijvertje is en niet. Hieronder de top 5 van dingen die ik echt nooit meer in de supermarkt koop.

Mayonaise

Ik weet niet hoe het met jou zit maar Mayonaise heeft bij mij echt ver de voorkeur boven fritessaus. Na een frietje met goeie mayonaise is een likje fritessaus gewoon vies. Wel vind ik mayonaise altijd best wel duur en er wordt bij ons nogal wat bij de frietjes gekwakt…. Toen ik tijdens een maaltijd eens achterop de verpakking las wat er allemaal wel niet aan ingrediënten in zat was de maat vol. Dit kan niet goed voor je zelf zijn. Ik wapende me, nam de tijd en bereide me goed voor want dit werd vast een ingewikkeld proces met eidooiers scheiden en dat soort dingen. Maar niets bleek minder waar. Met maar 5 ingrediënten en een staafmixer heb je in 2 minuten een heerlijke mayonaise gemaakt!

Er zijn verschillende recepten met alleen eigeel maar ik gebruik gewoon een heel ei en dat werkt prima. Dus aarzel niet langer en probeer het ook! Hieronder leg ik uit hoe ik mijn mayonaise maak. Het is handig om een grote glazen pot met metalen schroefdeksel  te hebben met een grote opening waar de staafmixer doorheen past. Bijvoorbeeld die van de oude mayonaise of een lege pot bruine bonen. Zorg dat hij goed schoon is door hem heet te wassen.

 

Wat heb je nodig?

 

    Doe het ei, de mosterd, de azijn en het zout in de glazen pot.  Zet de staafmixer erop en mix kort. Giet dan heel langzaam in een dun straaltje de olie erbij. Blijf mixen. Je zult vanzelf zien dat de massa wit begint te worden en steeds dikker. Als de het mengsel dik begint te worden kun je de olie er wat sneller bij gieten. Je zal dan ook je andere hand nodig hebben om de pot tegen te houden. Als alle olie op is en het mengsel dik is de mayonaise klaar! Makkelijk hè!

    Help mijn mayonaise bindt niet!

    Wat als je mayonaise slap en dun blijft?

    De meest voorkomende reden waardoor je geen dikke massa krijgt is dat de ingrediënten niet op kamertemperatuur waren óf dat je de olie er te snel bij gegooid hebt. Niet getreurd, gooi het niet weg, er is nog hoop!

    Begin gewoon met een schone pot opnieuw! Volg alle stappen nog een keer op maar giet in plaats van de olie langzaam de geschifte mayonaise erdoor. Je zult zien dat het nu wel goed wordt opgenomen. Je hebt nu wel extra veel mayonaise, maar je hoeft het gelukkig niet weg te gooien!

    Hoe lang is zelfgemaakte mayonaise houdbaar?

    Deze mayonaise is verassend lang houdbaar! Wel is het belangrijk dat je netjes en schoon werkt. Dus gebruik een schone pot en bewaar de mayonaise in de koelkast. Zorg er ook voor dat er na de maaltijd geen etensresten in achterblijven. De mayonaise is dan zeker wel twee weken houdbaar! Maar ik ben benieuwd of deze heerlijke mayonaise dat haalt of dat hij dan al lang op is!

    Kun je ook Vegan Mayonaise maken?

    Mayonaise kun je eenvoudig veganistisch maken door het ei te vervangen door 3 eetlepels aquafaba. Aquafaba is het uitlek vocht uit een blikje kikkererwten. Nooit meer wegspoelen dus! Dus als je zelf hummus hebt gemaakt of een heerlijke salade bewaar dan het vocht!

     Tip Vries de aquafaba in ijsblokjes in zo heb je altijd wat bij de hand 

     Of gebruik het meteen want wist je dat je met aquafaba ook heerlijke Vegan meringue kunt maken!? 

    Is zelf Mayonaise maken goedkoper?

    Deze mayonaise is niet alleen heel lekker hij is ook heel verantwoord doordat er geen rare stoffen aan toegevoegd zijn zoals suiker en conserveringsmiddelen. Maar ook voor de prijs is het echt een aanrader. Zelf gemaakte mayonaise is omgerekend zo’n 3,- per liter en supermarkt mayonaise al snel 4 a 5 euro per liter.

    Kortom Duurzaam, verantwoord en voordelig! Love it!

    Vanille extract

    Voor het bakken veel taarten en ander zoetig lekkers heb je vanille extract nodig. Helaas is dat een erg duur ingrediënt. Daarom word er vaak naar vanille aroma gegrepen. Dit is eigenlijk jammer want dit is echt een heel kunstmatige smaakstof en als je vaker vanille extract gaat gebruiken zul je deze kunstmatige smaak ook echt eruit pikken.

    Sinds ik er achter ben gekomen dat vanille extract heel eenvoudig zelf te maken is koop ik het nooit meer in de supermarkt. Doordat ik heel veel taarten bak gaat er bij mij heel wat vanille extract door heen dus ik maakt altijd meteen een hele voorraad. Vanille extract bederft ook niet, sterker nog, hoe langer het staat hoe krachtiger de smaak.

    Wat heb je nodig?

    Pas de verhoudingen gerust aan! Dus 200ml wodka op 2 vanillestokjes.

    Ik heem gewoon de goedkoopste wodka uit de supermarkt. Voor de vanillestokjes ga ik echt op pad en hoe de aanbiedingen in de gaten. De Lidl heeft ze eens in de zoveel tijd in de aanbieding maar je kunt hiervoor ook heel goed naar de plaatselijke toko. Maar ze zijn uiteraard ook gewoon bij de supermarkt te koop alleen betaal je dan iets meer. Het voordeel is dat je dan wel meteen kan beginnen!

    Snijd de peulen in de lengte doormidden en stop ze in de wodkafles. Zet de fles op een donkere plaats en schud hem elke week een keer flink om. Je moet het echt wel een maand laten trekken voor de optimale smaak.

     Mocht je nou niet zo veel bakken kun je natuurlijk ook prima een kleiner flesje vanille extract maken. Giet dan bijvoorbeeld 200 milliliter wodka in een klein flesje of potje. Zorg ervoor dat de pot of fles heel goed schoon is. Halveer 2 vanillestokjes en stop die er bij in.

    Als je door je voorraad heen bent kun je de vanillestokjes nog steeds gebruiken. Ik schraap zelf het merg nog uit de peulen en gebruik het voor custard of banketbakkersroom. Ook kun je de droge peulen in een bakje met suiker leggen. Na een paar weken heb je dan zelf vanillesuiker gemaakt!

    Hoe lang is zelfgemaakte vanille extract houdbaar?

    Dankzij de alcohol is de vanille extract super lang houdbaar. Zelf maak ik altijd een liter en dat is in een jaar echt wel op. Mocht je nou niet zo veel bakken al ik (Begrijpelijk!!!) maak dan gewoon wat minder. Dan heb je gewoon weer een fris flesje in de kast. Maar mocht het na een jaar nog niet op zijn is er geen probleem, gewoon lekker gebruiken!

    Is zelfgemaakte vanille extract goedkoper?

    Om een goed vergelijk te maken heb ik de prijs omgerekend naar liter. Als je in de supermarkt vanille extract koopt betaal je omgerekend 123,43 per liter.

    Voor de berekening van de zelfgemaakte vanille extract ga ik uit van een literfles wodka voor 14,- en een aanbieding bij de Lidl van 2 stokjes voor 2.99.

    Je komt dan op 27,95 per liter. Dit is toch geweldig! En dan heb ik in mijn berekening nog niet eens meegenomen dat je de stokjes ook nog kunt hergebruiken als de hele fles leeg is!

    Aarzel dus nooit meer als je in een recept vanille extract ziet staan en verlaag je nooit  meer tot vanillearoma maar maak het gewoon zelf! Duurzaam en voordelig! Love it!

    Havermelk

    Zeg je Havermelk of Haverdrink

    Havermelk is echt een opkomende trend. Eigenlijk is het officieel natuurlijk geen melk maar omdat je het eigenlijk altijd 1 op 1 door melk kunt vervangen noem ik het in dit artikel gewoon havermelk.

    Zelf gebruik ik havermelk voor de pannenkoeken en in Vegan recepten. Helaas is het in de supermarkt vrij duur. Dit moet toch goedkoper kunnen?

    Ik zocht het uit en ben gaan testen. Want ondanks dat het in de basis vrij eenvoudig is houd je als je niet op past als snel een slijmerige massa over. Na wat mislukte pogingen en heel wat succes ervaringen kwam ik uit op het volgende recept!

    Wat heb je nodig?

    • Een glazen pot
    • 100 gramHavermout
    • 1 liter ijskoud water
    • Kaasdoek, notenmelkdoek, theedoek
    • Glazen fles van bv Flevosap
    • Een Blender Ik heb zelf een grote blender met glazen kan. Deze gebruik ik ontzettend veel en is goed schoon te maken. Ook voor smoothies en soep is hij heel fijn

    Doe de havermout en het water in de blender. Zorg dat het water goed koud is anders neemt de havermout het vocht al op. Zet de blender 30 seconden aan op de hoogste stand. Langer is niet nodig, je havermelk zal hierdoor slijmerig worden.

    Nu ga je de geblende substantie zeven. Dit kan gewoon met een theedoek maar ik vind een echte notenmelk doek of kaasdoek prettiger werken. Leg de doek in een gewone zeef en giet de substantie op het doek. Als het er niet heel soepel doorgaat kun je een beetje roeren met een lepel.

    Het opgevangen vocht is nu al havermelk! Makkelijk toch! Giet het in een schone glazen fles. Ik gebruik altijd de glazen flessen van Flevo Sap omdat daar een liter in kan en ze een ruime opening hebben waardoor je ze goed kunt schoonmaken.

    Het achtergebleven residu in de kaasdoek hoef je niet weg te gooien! Dit is een voedzaam in ingrediënt in bananenbrood of pannenkoeken!

    Je kunt bij het water/havermout mengel ook nog wat smaakmakers toevoegen zoals ahornsiroop, dadels of vanille extract. Dit maakt het wat lekkerder om zo te drinken

    Hoe lang kun je de havermelk bewaren?

    De havermelk blijft in de koelkast zo’n 5 dagen goed. Na een paar dagen zul je zien dat er een waterig laagje op de melk komt te staan. Dit kun je gewoon voor gebruik even doorroeren of even schudden en gebruiken.

    Is zelf havermelk maken goedkoper?

    Een literpak havermelk in de supermarkt kost zo’n 2,47 en bevat veel extra ingrediënten die je niet perse wil binnen krijgen.

    Een liter havermelk zoals hierboven beschreven kost zo’n 20 ct per liter en bevat alleen maar water en haver.

    Verantwoord en goedkoop dus! Love it!

    Jam Maken

    In een vorig blog heb ik jullie verteld hoe ik zelf mijn jam maak.

    Het is niet alleen veel lekkerder het is ook nog eens gezonder omdat er minder suiker in zit en geen conserveringsmiddelen. En als je het eenmaal een paar keer hebt gedaan krijg je er vanzelf handigheid is en is het niet zo moeilijk als je denkt. Dit staat echt hoog op het lijstje van dingen die ik echt nooit meer in de supermarkt koop.

    Als je fruit uit eigen tuin gebruikt is het een stuk goedkoper dan jam uit de supermarkt. Maar je kunt ook prima naar de markt gaan of (diepvries)fruit uit de supermarkt gebruiken!

    Dus duurzaam, gezonder en goedkoper! Love it!

    Speculaaskruiden

    In een vorig blog heb ik jullie verteld over alle kruiden die ik zelf blend en hoe je ze handig in kruidenpotjes kunt bewaren. De speculaaskruiden gebruik ik echt ontzettend veel in mijn keuken. Niet alleen rondom Sinterklaas maar het is ook een heerlijke toevoeging in bananenbrood of eigen gemaakte granola!

    Is zelf speculaaskruiden maken gezonder?

    Door zelf je kruiden te mengen ben je er zeker van dat je mengsel puur bestaat uit de kruiden die je er in wilt hebben en dat het niet opgevuld wordt met vulstoffen of veel te veel zout. Door zelf te maken weet je wat je eet!

    Is zelf speculaaskruiden maken goedkoper?

    Doordat speculaaskruiden voor het grootste gedeelte uit kaneel bestaat is het zeker goedkoper dan kant en klare speculaaskruiden. In de supermarkt betaal je al snel zo’n 11,- per 100 gr. Als je het zelf maakt ligt het er een beetje aan waar je je kruiden koopt. Met mijn kruiden uit de toko kom ik makkelijk onder de 4,- per 100 gr.

    Gezonder, duurzamer en goedkoper dus! Love it!

    Terug naar blog