
Zelf lemoncurd en meringue maken
Share
Zelf gemaakt het allerlekkerste!
Eigenlijk is de combinatie van lemoncurd en meringue al een taartje op zichzelf. Ook zonder bodem is dit een gouden duo. Maar ook los van elkaar kun je er alle kanten mee op. Zelf gebruik ik het veel in mijn taarten dus het werd tijd om de recepten eens uit te werken.
Lemoncurd
Met regelmaat redt ik eten via Togoodtogo. Je moet er even de tijd voor nemen want als je het niet in de gaten houdt is het zo weg. Maar als je eenmaal de uploadtijden van je favoriete winkel weet maak je toch echt wel kans om wat te redden. Een van mijn favorieten is het groenten en fruitpakket van de LIDL. Het is altijd weer een verassing wat er in zit maar groenten en fruit heb je nooit te veel, toch?
Met grote regelmaat zit er ook een aantal citroenen in. Citroen gebruik ik vooral in mijn dagelijkse kopje gemberthee maar verder blijven ze vaak liggen. Maar sinds kort is dat voorbij. Ik maak nu gewoon af en toe van alle gespaarde citroenen een voorraadje lemoncurd. Het is heerlijk in taart en in een dessert en wat denk je van mijn quilty pleasure: Een schepje lemoncurd op een digestieve biscuitje.
Naast citroenen is het handig om door het jaar heen wat glazen potjes met schroefdeksel op te sparen. Ik gebruik hiervoor de wat kleinere potjes omdat 200 gr lemoncurd per keer vaak wel genoeg is. Mocht je nou niks in huis hebben en je buren net naar de glasbak zijn gegaan kun je ook potjes bij de Dille en Kamille kopen en die zelf elke keer hergebruiken. Ook de potjes van natuurlijker leven zijn erg fijn.
Wat heb je nodig?
Je kunt de hoeveelheden delen of vermeerderen, net hoeveel voorraad je wilt maken. |
![]() |
Aan de slag
Rasp eerst de gele schil van de citroen, let op dat je niets van het witte daaronder mee neemt want dan krijg je een bittere smaak. Pers daarna de citroenen uit. Je zult op ongeveer 250 ml sap uit komen, iets meer of iets minder is niet erg.
Smelt de boter in een pan op laag vuur en doe de suiker en de citroenrasp erbij. Als de boter goed gesmolten is kun je het citroensap erbij doen.
Kluts in een aparte kom de eieren. Giet hier wat van het boter/citroenmengel bij en kluts goed.
Giet daarna alles, al roerend, terug in de pan en verwarm het langzaam tot het mengsel dikker begint te worden.
* Blijf goed roeren, je wilt geen roerei krijgen!
* Zet het vuur ook niet te hoog, er zijn recepten waarin je de lemoncurd au bain marie maakt, maar als je het vuur niet te hoog zet gaat het zo prima, en net wat sneller. Na een minuut of 10 is de lemoncurd waarschijnlijk dik genoeg. Giet het mengsel nog even door een zeef en verdeel het over de gesteriliseerde potjes.
Hoe lang is zelfgemaakte lemoncurd houdbaar?
Alles staat of valt natuurlijk met hoe schoon je werkt en hoe schoon je potjes zijn. Als de potjes goed gesteriliseerd zijn en je de lemoncurd heet in de schone potjes giet trekt het deksel vacuüm. De lemoncurd is dan vrij lang houdbaar. Zelf hou ik altijd 3 maanden aan en ik bewaar de ongeopende potjes in de koelkast.
Lemoncurd kun je ook goed invriezen. Dus hou je een kleine hoeveelheid over of gebruik je geen hele potjes in een keer? Vries het gerust in!
Vegan Lemoncurd
Als je de lemoncurd Vegan wil maken vervang dan de roomboter en het ei door 400 ml volle Kokosmelk en 40 gram maïzena. Voeg voor een mooie gele kleur een snufje kurkuma toe!
Italiaanse Meringue
Zelf probeer ik restproducten altijd zo veel mogelijk te ontwijken. Maar soms komt het zo uit dat je voor een recept alleen het eigeel nodig hebt zoals bij mijn recept voor Pudding. Gooi dan de eiwitten niet weg. Eiwitten kun je invriezen en op een later moment gebruiken in een ander recept. Wist je dat je dat je met eiwit heerlijke crunchie granola kan maken? En wat denk je van heerlijke zoete meringue? Hieronder leg ik je uit hoe je dat maakt!
Zelf kies ik altijd voor Italiaanse meringue. Dit is een eiwitschuim die je gaar kookt door middel van kokend hete suikerstroop. Dit zorgt voor een mooie stevige schuim en maakt het veilig om te eten voor onder andere zwangeren.
Deze eiwitschuim gebruik je op een taart of je bakt er schuimpjes van!
Wat heb je nodig?
|
![]() |
Aan de slag
Wat bij meringue maken heel belangrijk is is dat je vetvrij werkt. Als je de kom niet goed ontvet wordt je schuim niet stevig.
Start dus met het ontvetten van de kom en garde. Dit kan door je kom en garde in te wrijven met en halve citroen of wat citroensap en het droog te vegen met wat keukenpapier.
Doe de eiwitten in de de schone kom en zet je mixer aan op de hoogste stand.
Doe de suiker met het water in een pannetje en breng aan de kook. Meet met de keuken thermometer hoe heet het suikerwater is. Als het 120 graden is kun je de pan van het vuur halen.
Zet de mixer op een wat lagere stand en giet de kokend hete suikerstroop bij het eiwit. Als je alles erbij gegoten hebt kun je de mixer weer op de hoogste stand zetten. Laat de mixer draaien tot het afgekoeld is tot kamertemperatuur. Je zult zien dat het nu een mooie stevige glanzend witte massa is geworden. Durf jij de kom ondersteboven boven je hoofd te houden? Dit zou moeten kunnen!Je kunt de meringue nu gebruiken op een taart of dessert of bak er schuimpjes van
Vegan Meringue
Vegan meringue lijkt een onmogelijke opgave omdat meringue bijna in zijn geheel uit eiwit bestaat maar toch is er een eenvoudig product waarmee je prachtig wit schuim krijgt namelijk AQUAFABA. Aquafaba is het vocht uit een blikje kikkererwten. Ook in andere blikken peulvruchten zit aquafaba maar die van kikkererwten werkt het beste en heeft het minste invloed op de kleur en smaak. Ook kun je zelf aquafaba maken door kikkererwten te weken en te koken en dat vocht te gebruiken. Dat ga ik binnenkort eens proberen en mijn ervaringen met jullie delen. Voor nu de variant uit blik!
Aquafaba
Niet elke aquafaba is het zelfde. Belangrijk is dat de aquafaba niet te dun is. Het beste werkt het als het ongeveer de dikte van eiwit heeft. Als je aquafaba te dun is kook het dan even een beetje in tot de gewenste dikte. Laat het daarna wel helemaal afkoelen voor je het gaat opkloppen!
Twijfel je over de dikte? De enige manier om te weten of het lukt is gewoon proberen en het eventueel de volgende keer iets anders aanpakken. Dit is niet erg, je krijgt hierdoor feeling voor je product en weet goed waarom je iets wel of niet doet! Door ervaring leer je!
Wat heb je nodig?
- 60 ML Aquafaba (bewaar de rest van de aquafaba en de kikkererwten voor later)
- 100 gr suiker
- tl citroensap
- Automatische mixer
Aan de slag!
Bij meringue maken is het belangrijk om vetvrij te werken. Ontvet daarom je kom en gardes met een halve citroen of een doekje met wat citroensap.
Doe de aquafaba met het citroensap in de kom en zet de mixer aan. Voeg langzaam, beetje bij beetje de suiker toe en blijf goed kloppen. Dit zal vanzelf een witte stevige massa worden.
Dit schuim kun je nu gebruiken op een taart of je kunt er schuimpjes van bakken door ze op een bakplaat te spuiten en ze twee uur in de oven te bakken op 100 graden.
LET OP
Aquafaba bevat meer vocht dan eiwit dus het schuim zal sneller zacht of nat worden. Hoe dikker je aquafaba hoe minder last je hiervan hebt.
Aquafaba invriezen
De aquafaba kun je invriezen voor een volgende portie meringue op een later tijdstip. Maar je kunt er ook andere vegan producten mee maken. Gebruik het als vervanging van ei als je zelf Vegan mayonaise maakt of gebruik het in zelfgemaakte granola. Ook kun je het gebruiken als vervanging van olie als je zelf humus maakt.