Kruiden mengen, ordenen en opbergen

Kruiden mengen, ordenen en opbergen

Recepten voor de lekkerste kruidenmixen

Hoe houd je overzicht over je kruiden

Misschien een herkenbaar probleem: een rommelige kruidenla of kast. Elk kruidenpotje heeft een andere vorm en sommige kruiden zitten in zakjes, kortom chaos.

Wil je eens lekker koken kun je net dat ene kruid niet vinden dat je nodig hebt. Dus snel nog even naar de winkel. Maar bij thuiskomst blijkt het toch nog ergens onderin die betreffende la te liggen. ..

Het was een doorn in mijn oog, ik kon niets terug vinden en wat ik ook deed het bleef een rommeltje. Dit kon niet zo blijven als KeukenBij.

Op een dag was ik er zo klaar mee dat ik actief naar een oplossing ben gaan zoeken en al snel kwam ik op kruidenpotjes die je zelf kunt vullen. Uiteindelijk ben je daar mee veel voordeliger uit omdat je dan je kruiden in zakjes bij de toko of op de markt kunt kopen! Ook bij de Dille en Kamille verkopen ze kruiden in zakjes!

Maar met dat idee alleen was ik er nog niet want er bleek best wat keuze: Ronde potjes, vierkante potjes, glazen potjes, plastic potjes, met strooiopening en zonder, met stickers of zelfs beschrijfbaar. Het was nog best een hele puzzel. Na van alles te hebben vergeleken kwam ik op deze, in mijn ogen perfecte potjes.

Mijn oplossing

 Vierkante potjes, zodat ze stevig naast elkaar in de la bleven liggen.

Glazen potjes omdat ik het makkelijker schoon te maken vind en prettiger in gebruik
Met strooiopening
En met kant en klare stickers een voor de zijkant en een voor op het dopje. Zelf beschrijven is niks voor mij.
Deze glazen kruidenpotjes zijn het geworden

Door de voorgedrukte etiketten ziet alles er strak en netjes uit. En echt elk denkbaar kruid zit erbij.

 

Er worden twee verschillende strooi dopjes bij geleverd zodat je kunt kiezen wat je gebruikt.

En er zit ook nog een trechtertje bij zodat je makkelijk kunt vullen.

Er past 120 gram in, dit is net wat meer dan de potjes in de winkel, ideaal dus als je overgaat op bijvullen met zakjes

Er passen er precies 11 liggend naast elkaar in mijn Ikea keukenla. Ik bestelde er eerst 12 maar heb later de grote set van 24 er bij besteld om dat ik toch meer kruiden had dan ik dacht. Je kunt natuurlijk ook in een keer de set van 36 bestellen. Wat ik nog wel handig vond is dat je als de kruidenpotjes in twee keer besteld je ook twee sets met stickers hebt. Mocht er een keer een sticker vies zijn kun je hem vervangen!

Mocht je nou geen plek hebben in je la is er ook een heel handig rekje bij te koop. Zo heb je je kruiden altijd bij de hand en zie je in een oogopslag wat je hebt.

Het pakket zou ik de volgende dag al in huis hebben en ik kon niet wachten! Want als ik eenmaal wat in mijn hoofd heb moet het ook nú!

Het duurzame idee er achter sprak mij ook steeds meer aan, Veel kruiden koop je toch in glazen of plastic potjes en die gooi je elke keer weg. Bij mij in de stad zijn best wat Turkse, Indiase en Surinaamse winkels waar je kruiden heel voordelig in zakjes kunt kopen.

Duurzaam en voordelig, Love it!

Mocht je het toch liever mee bestellen met je gewone boodschappen heeft Versteegen ook kruiden in zakjes. Dat scheelt een hoop gestruin en je bent toch duurzaam bezig. Ook bij de Dille en Kamille kwam ik heel wat kruiden tegen .

Het pakket met kruidenpotjes werd bezorgd!

Toen de grote doos arriveerde ging ik meteen aan de slag. Het bleek keurig en overzichtelijk verpakt. Ook het aantal stickers viel me zo mee! Er leek niks te ontbreken en ik zag ook wat blanco stickers om zelf te beschrijven als je wat mist. Hier kon ik wel wat mee!

Aan de slag!

Eerst haalde ik mijn hele la leeg en sopte hem grondig uit (oef dat was hard nodig …)

Vervolgens stalde ik mijn eigen kruiden en de lege kruidenpotjes netjes uit op de lege keukentafel.

En nu vullen maar!

Dankzij het handige groene, bijgevoegde trechtertje ging het vullen eigenlijk heel makkelijk. Kruid voor kruid ordende ik netjes in de kruidenpotjes. Meteen de juiste sticker erop zodat ik niet in de war raakte. Ik koos er voor om er een op het deksel te plakken en een op het kruidenpotje.

Ook kon je kiezen welk strooidekseltje op het kruidenpotje klemt, Deze komt direct op het kruidenpotje, de dop komt hier nog weer overheen.

De groene, grotere kruiden heb ik een grote strooi opening gegeven en alle kleine, fijne kruiden de kleine gaatjes. Wat super handig is is dat de dekseltje met de kleine gaatjes ook een klepje hebben met een grote opening, voor als je ergens een theelepel of een eetlepel van nodig hebt.

Het leuke was dat er ook stickers bij zitten voor bv nasi, Italiaanse kruiden, speculaaskruiden en Tex mex, aardappelkruiden en cajunkruiden. Allemaal dingen die ik zelf altijd blend. Deze potjes labelde ik ook zodat ik in het vervolg een grotere voorraad kan maken en het restant in een kruidenpotje kan doen. Dat scheelt weer werk de volgende keer.

Omdat ik veel vraag krijg naar mijn zelf geblende kruiden hieronder wat verhoudingen om zelf aan de slag te gaan! Omdat veel mensen geen tijd hebben om naar de toko te gaan of verschillende winkels af te struinen maag toch een geordende la willen heb ik de duurzaamste verpakkingen bij de AH toegevoegd zodat je ze gewoon met je boodschappen kunt mee bestellen.

Mijn favoriete kruidenmengsels

Koek en speculaaskruiden

Heerlijk om zelf kruidnootjes te bakken of wat dacht je van gevulde speculaas!

Ingrediënten:

  • 8 tl gemalen kaneel
  • 2 tl gemalen kruidnagel
  • 2 tl gemalen nootmuskaat
  • 1 tl gemalen korianderzaad
  • 1 tl gemalen anijszaad
  • 1 tl gemberpoeder
  • ¾ tl gemalen kardemom

Neem een ruime kom en meet alle hoeveelheden af.

Als alles goed gemengd is en een egale kleur heeft kun je het met het bijgeleverde trechtertje in een kruidenpotje doen en een sticker er op plakken.

– Let op het maakt niet uit of je eetlepels of theelepels gebruikt, als de verhoudingen maar kloppen. Vaak maak ik een flinke voorraad en gebruik ik dus eetlepels.-

En bakken maar!

Burrito of Tacokruiden

Heerlijk voor burrito’s en taco’s. Maar ook geschikt voor chili con carne bijvoorbeeld!

Ingrediënten:

  • 2 el gemalen komijn
  • 1½ el paprikapoeder
  • 1 tl knoflookpoeder
  • 1 tl zout
  • ½ tl gedroogde oregano
  • ½ tl zwarte peper
  • ¼ tl cayennepeper (als je niet van pittig eten houdt laat dan de cayennepeper weg.)

Pak een grote kom en meet alle hoeveelheden af.

Handig om te weten: het maakt niet uit wat voor lepels je gebruikt, als de verhoudingen maar kloppen. meestal blend ik meteen een grote voorraad dus gebruik ik grote lepels

Meng alles goed tot een egale kleur. Nu kun je het met het groene trechtertje voorzichtig in een kruidenpotje gieten. Plak de sticker van de Tex-Mex kruiden erop.

En koken maar!

Garam Masala

Heerlijk in de linzen stoofpot!
Ingrediënten:

  • 2 el komijnpoeder
  • 3 el korianderpoeder
  • 3 el kardemompoeder
  • 3 tl zwarte peper
  • 2 tl kaneelpoeder
  • 1 tl kruidnagelpoeder
  • 1 tl nootmuskaat
  • 1 tl gemberpoeder
  • 2 tl chilipoeder (laat de chilipoeder weg als je niet van pittig eten houdt!)

Pak een niet al te grote kom uit de kast en meet de lepels af en voeg alles samen.

Het maakt niet uit waarmee je meet, als de verhoudingen maar kloppen. Vaak maak ik een flinke voorraad zodat ik er meteen mee kan koken en het kruidenpotje gevuld is.

Even goed mengen en dan kun je het met het groene trechtertje in het kruidenpotje doen en een Garam Masala sticker er op plakken.

En koken maar!

Cajun kruiden

Ingrediënten:

  • 2 tl. uienpoeder
  • 2 tl. paprikapoeder
  • 2 tl. knoflookpoeder
  • 1 tl. gedroogde oregano
  • 1 tl. zwarte peper
  • 1 tl. cayennepeper
  • 1 tl. zout (zout kun je ook weglaten en tijdens het koken naar smaak toevoegen)
  • 1 tl. gedroogde basilicum
  • 1/2 tl gedroogde tijm

Pak een kom uit de kast en lepel alle hoeveelheden in de kom.

Handig om te weten: het maakt niet uit of je eetlepels of theelepels gebruikt, als de verhoudingen maar kloppen. Vaak maak ik een grote voorraad en gebruik ik dus eetlepels.

Als het een egale kleur heeft is het goed gemengd nu kun je het met de kruiden voorzichtig in het kruidenpotje doen en er een sticker op plakken.

En koken maar!

Italiaanse kruiden

Heerlijk in de pastasaus of strooi eens een beetje op een tosti!
Ingrediënten:

  • 1 el basilicum
  • 1 el oregano
  • 1 tl tijm
  • 1 tl peterselie
  • 1 tl knoflookpoeder
  • snufje zout
  • snufje peper

Meet alle ingrediënten af en doe ze in een grote kom.

Zout kun je naar smaak weg laten of tijdens het koken als nog toevoegen

Roer alles even flink door elkaar. Nu kun je het voorzichtig in het kruidenpotje doen. Zo maak jij echt de lekkerste pastasaus die je ooit hebt geproefd!

Dus koken maar!

Aardappel kruiden

Heerlijk op aardappeltjes uit de oven of over de zelfgebakken frietjes
Ingrediënten:

  • 1,5 tl paprikapoeder
  • snuf zwarte peper
  • 1/4 tl cayennepeper
  • 1/4 tl knoflookpoeder
  • 1/2 tl kerriepoeder
  • snufje zout
  • 1 tl peterselie
  • snufje nootmuskaat
  • 1 tl tijm
  • 1 tl rozemarijn

Neem een grote kom en meet alle hoeveelheden af op de lepels.

Meng alles goed tot een egale kleur. Nu kun je het met het kleine trechtertje in een kruidenpotje doen en er een sticker er op plakken.

Deze hoeveelheid gebruik ik voor ongeveer 500 gram in blokjes of partjes gesneden aardappels. Maar maak gerust een voorraad om je kruidenpotje te vullen. Neem dan eetlepels in plaats van theelepels.

Tip: Als je de kruiden mengt met een paar eetlepels olie kun je dat door de blokjes of partjes aardappels mengen. Doe ze vervolgens op een bakplaat op 200 gr in de oven en heb je een heerlijk bijgerecht!

Nasi/Bami kruiden

Wist je dat je voor bami en nasi de zelfde kruidenmix kunt gebruiken? Wel zo makkelijk!
Ingrediënten:

  • 1 tl knoflookpoeder
  • 1 tl korianderpoeder
  • 1 tl gemberpoeder
  • 1 tl komijnpoeder
  • 1 tl kurkuma
  • 1/4 tl chilipoeder
  • 1/4 tl zout
  • 1/4 tl peper
  • 1/2 tl kerrie

Neem een ruime kom en meet alle hoeveelheden af.

Let op het maakt niet uit of je eetlepels of theelepels gebruikt, als de verhoudingen maar kloppen. Vaak maak ik een flinke voorraad en gebruik ik dus eetlepels.

Als alles goed gemengd is en een egale kleur heeft kun je het met het bijgeleverde trechtertje in een potje doen en een sticker er op plakken.

En koken maar!

Terug naar blog