
Zelf Hummus maken
Share
In een handomdraai gemaakt: heerlijk!

Hummus maken zonder olie
Hummus is inmiddels echt een vast terug kerend onderdeel geworden in mijn lunch. De rijke smaak van de hummus is zo’n heerlijke combinatie met een heerlijk vers knapperig broodje. Maar ook als dip bij de borrel is het heerlijk! Sinds ik er achter ben hoe makkelijk het is om hummus zelf te maken koop ik het eigenlijk niet meer in de supermarkt. Door het zelf te maken bevat het geen rotzooi en weet je wat je eet. Nu het in mijn week niet meer weg te denken is werd het tijd om er een stukje over te schijven op de KeukenBij.
Omdat er in een basic Hummus vrij veel olie gaat ben ik op zoek gegaan naar een variant zonder olie. Na wat proberen heb ik de perfecte verhoudingen gevonden. In plaats van olie gebruik ik het vocht uit het blik kikkererwten.
Wat heb je nodig?
|
![]() |
Mocht je nou liever gaan voor een variant mét olie, vervang dan de aquafaba voor olie. Voeg het beetje bij beetje toe tot je de structuur smeerbaar vind!
Aan de slag!
Giet het blik kikkererwten af en hou het vocht apart. Doe de kikkererwten met de tahin en het citroensap en de komijn in de hakselaar. Maal dit flink door elkaar. Voeg nu beetje bij beetje het vocht van de kikkererwten toe, net zo lang tot je een gladde massa krijgt. Ik gebruik meestal ca 75 ml.De rest van het vocht (aquafaba) vries ik in voor een vegan mayonaise, vegan meringue of granola
Breng dit mengsel op smaak met peper en zout. Een lekkere snuf zout brengt deze hummus echt goed op smaak, dus proef wat bij jou past.
Hoe lang is zelfgemaakte hummus houdbaar
Je kunt de zelfgemaakte hummus 3/4 dagen in de koelkast bewaren. Als je olie toevoegt in plaats van aquafaba kun je het 5/6 dagen bewaren. Zelfgemaakte hummus kun je ook invriezen. Je maakt met dit recept een flink bakje vol dus de helft invriezen is een uitstekend idee.
Is zelf hummus maken goedkoper?
Het ligt er een beetje aan waar je alle ingrediënten koopt. Ik was voor dit recept van 400 gram hummus 1,30 kwijt aan ingrediënten. Tahin is niet goedkoop maar het is lang houdbaar en je hebt er niet veel van nodig.
In de supermarkt betaal je voor 200 gram hummus ruim 1,30.
Zelf hummus maken is dus niet alleen verantwoorder en gezonder maar ook nog eens de helft goedkoper! Love it!